Financiering energietransitie

Middels baatbelasting en andere juridische en grondbeleidsinstrumenten de energietransformatie haalbaar en betaalbaar maken. Daar staat NEXT voor. Van de bestaande voorraad met gemengd bezit van corporaties en particuliere eigenaren en  bedrijventerreinen tot maatschappelijk vastgoed. Daarbij wel oog voor de bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden.

Schaalbaar waterstofproject te Hoogeveen

De ontwikkelcombinatie van Friso Bouwgroep uit Sneek, Live Free uit Nijkerkerveen en Dekker Projectontwikkeling uit Heiloo werken samen aan een pilotproject in Hoogeveen. Het gaat om een innovatieproject, waarbij 16 CO2-neutrale woningen met een gezamenlijke MicroPowerPlant (MPP) worden gerealiseerd.

Lees verder op Scobe Academy.

Rijnenburg en Reijerscop, Gemeente Utrecht

In kaart brengen van juridische randvoorwaarden van het energielandschap, waaronder kostenverhaal, belemmeringenwet privaatrecht, staatssteun, aanbesteding, mededinging, Omgevingswet, Wro etc. Dit ten behoeve van college en raad. Men zocht een vrijdenker die met juridische blik naar de gebiedsontwikkeling kijkt.

Baatbelasting: eigen project

Op verschillende plekken in het land zijn in het verleden gebieden aangesloten op het gasnet en bekostigd door baatbelasting. Wat ons betreft kunnen we hiermee ook weer van het gas. NEXT heeft ervaring met de implementatie van baatbelasting in  de binnenstad van Enschede.