Waterstofproject te Hoogeveen

Waterstofproject te Hoogeveen

In Hoogeveen ontwikkelt de combinatie van Friso Bouwgroep uit Sneek, LiveFree uit Nijkerkerveen en Dekker Projectontwikkeling uit Heiloo  een kleinschalig waterstofproject. Het project omvat 16 woningen en een kleine waterstof installatie (MPP).

In geding was de grondprijs die aan de gemeente betaald moet worden. De gemeente wilde een grondprijs hebben die eigenlijk vergelijkbaar was met reguliere woningbouw. De installatie zou zich dan terug moeten verdienen met besparing op de energiekosten en verhoging van de verkoopprijs. Echter is nog geen ervaring met de verkoop van dergelijke woningen en het is maar de vraag of de consument een veel hogere verkoopprijs accepteert.

De ontwikkelende partijen hebben besloten om naar andere dekkingsmiddelen op zoek te gaan. Dat leidde tot een zoektocht naar subsidie. Maar ook dan kon de businesscase nog niet uit. NEXT heeft samen met Henk de Kat van DHK Tax and Legal het project fiscaal tegen het licht gehouden en toen bleek dat nog niet overal op de juiste wijze was gerekend. Dat scheelt weer een paar ton. Dit heeft er voor gezorgd dat het project nu doorontwikkeld kan worden.